3 τρόποι που ο κλάδος των κατασκευών μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον

Posted on Μαΐου 28, 2019

Δεν είναι μυστικό ότι ο κατασκευαστικός κλάδος έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, η κατασκευή είναι υπεύθυνη για το 50% της κλιματικής αλλαγής, το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και το 50% για τα απόβλητα των χώρων υγειονομικής ταφής, για να μην αναφέρουμε τον αέρα, το νερό και την ηχορύπανση και την καταστροφή των φυσικών οικοτόπων.

Καθώς οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα καθίστανται πιο έντονα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρεθούν τρόποι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ευτυχώς για τον κλάδο των κατασκευών, οι ίδιες αλλαγές που θα προστατεύσουν το περιβάλλον από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κατασκευής μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα των δομικών προϊόντων και να αυξήσουν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών. Αυτή η αμοιβαία επωφελή σχέση διαδραματίζεται σε όλες τις φάσεις της κατασκευής, από τον αρχικό σχεδιασμό έως τη διαδικασία κατασκευής έως τις μακροχρόνιες οικοδομικές εργασίες.

Εδώ είναι μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον - και πώς οι αλλαγές αυτές μπορούν να ωφελήσουν τις εταιρείες αυτές μακροπρόθεσμα.

Σχεδιασμός οικολογικού οικοπέδου
Στη φάση σχεδιασμού ενός έργου, οι εταιρείες έχουν πολλές ευκαιρίες να κάνουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν ανακυκλωμένα ή φυσικά δομικά υλικά που παράγουν λιγότερα CO2 κατά την παρασκευή τους. Οι ομάδες σχεδιασμού πρέπει επίσης να εξετάζουν την ανθεκτικότητα ενός κτιρίου ή δομής, καθώς και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Οι σχεδιασμοί κτιρίων μπορούν να περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακούς συλλέκτες, έξυπνες συσκευές και συστήματα HVAC και στρατηγική τοποθέτηση παραθύρων για τη μεγιστοποίηση της χρήσης του φυσικού φωτός.

Πράσινες κατασκευαστικές πρακτικές
Μόλις το κτίριο έχει σχεδιαστεί, νέες ευκαιρίες για βιώσιμες κατασκευαστικές πρακτικές ανοίγουν στο εργοτάξιο.

Η μείωση του θορύβου είναι ένας καλός τρόπος για να αρχή, καθώς η ηχορύπανση είναι μια κοινή καταγγελία από όσους ζουν ή εργάζονται κοντά σε ενεργά εργοτάξια. Οι εταιρείες μπορούν να αναβαθμίσουν το βαρύ εξοπλισμό τους σε νεότερα μοντέλα με αποδοτικότερο καύσιμο ή να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές πηγές καυσίμων όταν είναι δυνατόν, καθώς επίσης και να περιορίσουν το χρόνο που περνούν οι μηχανές σε ρελαντί και να συντηρούν προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό. Όποτε είναι δυνατόν, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών αντί για την πλήρωση τοπικών χώρων υγειονομικής ταφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αποβλήτων εργοταξίου.

Βιώσιμες οικοδομικές επιχειρήσεις
Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός κτιρίου, η λειτουργική αποτελεσματικότητα είναι το κλειδί για τον περιορισμό των επιπτώσεών του στο περιβάλλον. Η εκπαίδευση των στελεχών του κτιρίου και του προσωπικού διαχείρισης ή συντήρησης των εγκαταστάσεων σε φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές είναι το πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης εξασφάλισης της βιωσιμότητας ενός κτηρίου.

constructionclimatechallenge.com

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies από εμάς.Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ