Ενεργοποιείται η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών

Posted on Φεβρουαρίου 05, 2020
Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες αναμένεται να φέρει λίαν συντόμως με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
 
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε στη Βουλή ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συμπληρωματική γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για τον καθορισμό της ανώτατης ή/και κατώτατης επιτρεπόμενης τιμής προσφοράς για την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών της κατηγορίας των αιολικών σταθμών ισχύος μικρότερης από 60 kW.
 
Η απόφαση θα επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων ή οικισμών προ του 1923 και σε επιλεγμένες δασικές εκτάσεις. Το ίδιο θα ισχύει για περιοχές εντός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και για λιμάνια.
 
Με τροπολογία που «πέρασε» από τη Βουλή τον Μάιο του 2018, προβλέπεται η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για την κατακύρωση τιμής αναφοράς για αιολικά μικρότερα από 60 kW, στα πρότυπα των ανταγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται για φωτοβολταϊκά πάρκα και συμβατικές αιολικές μονάδες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης που καθόριζε τον «οδική χάρτη» των διαγωνισμών ΑΠΕ έως και το τέλος του 2020, προβλεπόταν η δημοπράτηση φέτος ισχύος 20 MW στη συγκεκριμένη κατηγορία «πράσινων»μονάδων.
 
Για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών, απαιτείται η εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία θα καθορίζει τόσο την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας, όσο και τη συνολικά δημοπρατούμενη ισχύ. Επομένως, όταν σταλεί στο ΥΠΕΝ η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, τότε θα μπορέσει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» στην διαδικασία.
 
Θυμίζουμε ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε το 2010. Έκτοτε επικράτησε η στασιμότητα.
 
energyin.gr
 
 
 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies από εμάς.Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ