Εξαιρετικά θετικές οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια αγορά offshore αιολικών - 400 GW μέχρι το 2040

Posted on Ιανουαρίου 10, 2020
Για 165 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας και 418 GW μέχρι το 2040 κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ισχύος στην κατηγορία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού Rethink Energy.
 
Η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών θα φέρει την εν λόγω τεχνολογία να παρέχει το 5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο δεκαετίες, καθώς, η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη από τα μόλις 25 GW που είναι σήμερα.
 
Η έκθεση προβλέπει ότι αυτή η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις ύψους περίπου 1.3 τρις δολαρίων και θα οδηγήσει στη δημιουργία 8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, το Rethink εκτιμάει ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικός βρίσκεται σε φάση να ξεπεράσει την Ευρώπη ως η μεγαλύτερη αγορά για νέες εγκαταστάσεις κατά την δεκαετία του 2020 και η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως η χώρα με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ μέχρι το 2026.
 
Σε ότι αφορά την αμερικανική αγορά, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μείνει πίσω από την Ευρώπη και την Ασία για την επόμενη δεκαετία. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «η αντιφατική πολιτική, καθώς, και η έλλειψη θαλάσσιας και μεταφορικής ικανότητας» συνιστούν τις βασικές αιτίες της αργής ανάπτυξης του κλάδου.
 
Μάλιστα η μεταφορά αναγνωρίζεται ως η βασική πρόκληση που πρέπει να διευθετηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κλάδο.
 
«Η εμφάνιση διασυνοριακών δικτύων με ευρύτερα γεωγραφικά όρια, όπως είναι η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα-κλειδί και θα έπρεπε να προηγηθεί πριν άλλες διαδικασίες που αφορούν τον κλάδο», αναφέρει η έκθεση.
 
Η εμφάνιση των πλωτών αιολικών σταθμών, επίσης, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ρυθμών για νέα δυναμικότητα και πέρα από το 2030.
 
energypress.gr
 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies από εμάς.Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ